Sint Jan

sint janHet kan zomaar gebeuren dat je op een vrijdagmiddag rond de 24e juni hele families getooid met picknickmanden en bloemenkransen, door het Walcherse land ziet fietsen. Men is op weg naar Green and White, in de buurt van Oostkapelle. Om precies te zijn naar een boomgaard daarachter.
Daar is een groep volwassenen al een halve dag bezig geweest met het opbouwen van het feestterrein. De picknicktafels staan klaar, de rozenpoort is versierd, er zijn spelletjes voor groot en klein, er wordt muziek gemaakt, gedanst, broodjes gebakken en over het vuur gesprongen.

Alle kinderen van de school, peuters, kleuters, lagere school kinderen, ouders, groot- ouders, iedereen is welkom. Het Sint Jansfeest is op onze school echt een familiefeest. En als het weer een beetje meewerkt is het ook echt Sint Jansweer: zonnig en warm. Het Walcherse landschap wordt gedomineerd door een eindeloos uitgestrekte, weidse hemel. Een klein strookje land met daarboven een enorme lucht. De dag is op z’n langst, de nacht is kort. De zon is krachtig en sterk. Het is de tijd van de midzomerfeesten en van de midzomervuren.

Op vele plaatsen in Europa worden zo rond de 24e juni de vuren ontstoken. Met deze vuren verjoeg men de boze geesten. Ook kende men aan het vuur een louterende, reinigende werking toe. Men sprong over het vuur om gelouterd de herfst in te gaan. In de tijd waarin de zon de hemel domineert, creëert de mens zijn eigen zon op aarde: het vuur. “In het midden van de zomertijd is het naamdag van Sint Jan”, zo zingen de kinderen op school. Sint Jan is de enige heilige wiens geboortedag wij vieren. Van alle andere heiligen vieren we de sterfdag. Wie was nu Sint Jan?

Sint Jan was Johannes de Doper. Hij is de zoon van Elisabeth en hij wordt een half jaar voor Jezus geboren. Hij is de wegbereider van de Christus. Met Kerstmis vieren we de naamdag van de laatste. Twee feesten met een tegen- gesteld karakter. Het ene feest vier je in de tijd waarop de nachten het langst en de dagen het kortst zijn. In de winter ben je als mens ook meer naar binnen gekeerd. Het andere feest vier je wanneer de nachten kort en de dagen lang zijn. In die tijd van het jaar ben je als mens meer naar buiten gericht. Het is ook de tijd waarin we allemaal wat lichter ontvlambaar zijn. Het Sint Jansfeest is ook een feest van ontmoeting, van samen spelen, van samen eten en delen. Het is een buitenfeest, gevierd in de vrije natuur, onder de blote hemel, onbeschut. Je bent als mens overgeleverd aan de kosmische krachten die in de natuur werkzaam zijn.

Na Sint Jan worden de dagen al snel korter en de nachten langer. De zonnegloed is in de herfst nog slechts in de vruchten, de pompoenen en de appels terug te vinden. Dan wordt het tijd voor het feest van Michaël.

Jaarfeesten, Sint Jan, midzomerfeest, Rozenpoort, spelletjes, muziek, gedanst, picknick, over vuur springen, louterend, verjagen boze geesten, Johannes de Doper

  • Hits: 856