Maria Lichtmis

Maria lichtmisMet het laatste lichtfeest sluiten we de “grote kersttijd” af. Deze duurt van Sint Maarten op 11 november tot Maria Lichtmis op 2 februari. In oeroude tijden was dit het feest waarop men Moeder Aarde hielp door haar wat extra licht te brengen. De verering van Moeder Aarde is echter overgegaan in de verering van Maria.

Het feest wordt aan het begin van de maand februari gevierd. Februari betekent reiniging. Heel lang was deze maand de vrouwenmaand. Veertig dagen na de bevalling ondergaan Joodse vrouwen een reinigingsritueel. Veertig dagen na het Kerstfeest vieren wij Maria Lichtmis. In de katholieke kerk is er op twee februari een lichte mis. Iedereen heeft een kaars in de hand en die brandt gedurende de gehele dienst.

Op school maken we drijflichtjes van oude stompjes kaarsvet die we omsmelten. We brengen lichtjes naar Moeder Aarde. Terwijl de drijflichtjes in de klas branden, worden alle liedjes die bij de lichtfeesten horen nog éénmaal gezongen. En zo kan het gebeuren dat je op twee februari een klas kinderen nog vrolijk Sinterklaas- en kerstliedjes hoort zingen. De donkere tijd wordt afgesloten. Nog even en dan kan koning Winter weggejaagd worden. Dan is het weer bijna tijd om carnaval te vieren.

Bron:
Jaarfeestenboekje met tekst van Elisabeth Steinmeijer-van Ooijen. 

Jaarfeesten, lichtfeesten, Maria Lichtmis, afsluiting, donkere tijd

  • Hits: 2374