Inspiratie voor ouders- programma najaar

In een van de weekberichten omschreef de Bazaargroep mooi waarom zij de opbrengst van de Sint Maartensbazaar niet alleen gunt aan de kinderen, maar ook gedeeltelijk aan de ouders. Omdat je je altijd weer kunt verdiepen in iets nieuws – je ouderschap is immers nooit af. Je bent dus van harte welkom!

Inspiratieweekend met tandarts Peter Borm

vrijdag 27 oktober 20-22 uur (toelichting onderaan dit bericht)
zaterdag 28 oktober 10-11.30 uur (toelichting onderaan dit bericht)
zaterdag 28 oktober 12-13.30 workshop wolvilten met Juf Bonnie. Binnen een uurtje maken we een herfstkabouter. 
Er is deze ochtend weer kinderopvang voor kinderen tot 6 jaar! Bijdrage: € 3,- per gezin
Entree
vrijdag € 10,- / zaterdag € 7,50 / combiticket € 15,-
aanmelden:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

maandag 30 oktober 20 uur: vormtekenen

Kom je verdiepen in vormtekenen met Marleen Willemse, onze intern begeleider. Vormtekenen is beweging laten landen op papier. In iedere klas wordt deze vakles op een andere manier ingezet. Vanaf klas 1 is er een duidelijke opbouw van de verschillende vormen en oefeningen, die door de jaren heen aangeboden en geoefend worden. Het proces is eigelijk belangrijker dan het resultaat, hoewel een mooi resultaat heel motiverend is natuurlijk. De kinderen leren dat alle vormen en letters opgebouwd zijn uit rechten en krommen. Dit is de eerste les in de eerste klas. Het leerplan neemt de leerlingen mee tot de exacte geometrie in klas 6. Je bent welkom om in vogelvlucht het leerplan te beleven. 

maandag 20 november 20 uur: jongens- en meisjesspel

Loïs Eijgenraam publiceerde bij uitgeverij Christofoor de afgelopen jaren een aantal leesbare boekjes over onderwerpen als leerrijpheid, de eigenheid van de vrije kleuterklas en kinderen beter leren begrijpen. Loïs Eijgenraam is ook onze schooladviseur: ze kent Vrije School Zeeland dus goed en komt regelmatig sparren met het schoolteam. Deze avond is ze er, speciaal op veler verzoek, om eens van gedachten te wisselen over jongens- en meidenspel.


Tandarts Peter Borm te gast bij Vrije School Zeeland

We zijn blij met de komst van Peter Borm uit Arnhem, die komt vertellen over tandheelkunde. Als een van de weinige tandartsen in Nederland combineert hij reguliere tandzorg met een visie op hoe mensen zich ontwikkelen. Ons gebit weerspiegelt onze ontwikkeling namelijk. Niet alleen als we nog kinderen zijn, met een melkgebit, maar ons hele leven lang. Peter Borm komt vertellen en veel laten zien – hij heeft een enorme collectie gipsafdrukken en foto’s opgebouwd. Wat kan hij zien aan tanden, tong, speeksel en mondholte?

Aan het gebit valt veel meer af te lezen dan we misschien denken. Uitdrukkingen als ‘iets voor je kiezen krijgen’ of ‘je ergens in vastbijten’, zeggen dat eigenlijk al. Toch zijn we nog steeds het meest vertrouwd met het materieel benaderen van ons gebit. Tanden zijn schoon of niet, ze bevatten een gaatje of niet – en daar moet dan wat mee. Voor Peter Borm is dat niet het hele verhaal, want waarom heeft iemand last van gaatjes, tandsteen of slijtage? Hij verdiept zich dus ook in de achterliggende oorzaken, zodat deze kunnen worden aangepakt. En dan kom je uit bij wat mensen meemaken in hun leven: life events en stress bijvoorbeeld, maar ook veerkracht en levenslust. Daarom bespreekt Peter Borm casussen ook het liefst met de huisarts van zijn cliënten. Zijn ervaring is dat zij samen, mét de cliënt, meer zien en begrijpen. En dat helpt weer om mensen zelf tot besluiten te laten komen. Moeten zij naar de mondhygiënist of is er meer nodig? Vitamine D, magnesium, beweging of misschien eens echt goed op vakantie om uit te rusten? 

Benieuwd? Lees dit artikeltje eens.
Een heldere inleiding vind je in het boek ‘De eerste zeven jaar: kinderfysiologie’, van kinderarts Edmond Schoorel (herziene uitgave 2014, uitgeverij Christofoor). 

vrijdag 27 oktober 

Elke tandarts volgt dezelfde opleiding in Nederland. Sommigen studeren daarna ook antroposofische geneeskunde. Centraal daarin staat de ontwikkeling van de mens op fysiek, geestelijk en gevoelsgebied. Waarom verdiepte Peter Borm zich hierin en wat levert dat op? Ook vertelt hij over de eigenaardigheden van het menselijk gebit – van voor de geboorte tot op hoge leeftijd.

zaterdag 28 oktober

Op zaterdagmorgen gaan we vanuit deze informatie kijken naar praktischer vraagstukken. Hoe kun je een gebit reguleren? Kan dat ook anders dan met een beugel? Bestaat er zoiets als het remineraliseren van tanden? En wat is fluor nu precies? 

Entree
vrijdag € 10,- / zaterdag € 7,50 / combiticket € 15,- / aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kinderopvang op zaterdag: € 3,- per gezin, aanmelden verplicht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Inspiratieweekenden worden mogelijk gemaakt doordat de Antroposofische Vereniging in Zeeland, VSZ en Inspiratie voor Ouders

  • Hits: 158